Pon - Pet09h - 17h
AdresaBraće Radovanović 19, Vračar, Beograd
Društvene mreže

Srbiji nedostaju domace privatne investicije

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov kaze da je ekonomski opravdano da plate rastu u skladu sa privrednim rastom, a to je u trenutnim okolnostima oko 6%.

Za razliku od penzija gde postoji sistemski zakon koji propisuje jednako povećanje za sve penzionere, u javnom sektoru je opravdano različito povećanje plata, kaže Altiparmakov koji se zalaže da i ta oblast bude uređena sistemski..

On je za Blic, na pitanje da li je ekonomski opravdan najavljeni rast penzija od 5 ili 5,5%, rekao da ekonomski opravdano da i plate i penzije rastu u skladu sa privrednim rastom, odnosno mogućnostima.

Altiparmakov je ukazao da je sada vazno i da svi penzioneri dobiju toliko povećanje. Ocenio je i da Srbija ima veliki manjak ukupnih investicija, odnosno domaćih privrednih investicija.

– Zemlje regiona u proseku investiraju od 22 do 23% BDP a mi investiramo samo 18%, i to je jedan od razloga što je naš privredni rast sporiji, osim loših institucija i pravne nesigurnosti – smatra on.

Prema njegovim rečima, manjak od jedan odsto BDP ili 350 mil EUR godišnje odnosi se na drzavne investicije, dok je manjak domaćih privatnih investicija 3% BDP ili milijardu evra godišnje.
Kada su u pitanju strane investicije Altiparmakov smatra da bi trebalo u regionu privlačiti investitore dobrim poslovnim ambijentom, a ne da se svi utrkuju ko će dati veće stimulacije. On ocenjuje i da strani investiori ne mogu rešiti problem privrednog rasta, niti vlada može obezbediti ekonomski prosperitet, jer je njen posao da uredi poslovni ambijent.

Očekuje i da predstojeći budžet bude uravnotežen, a navodi da bi prioriteti trebalo da se usmeri na investicije u životnu sredinu i infrastrukturu.
Ocenuje i da će privredni rast naredne godine biti oko 3,5%, a da bi 5% mogao da bude kada bi sproveli strukturne reforme kao Češka ili Slovačka.

O AGENCIJIKruna Sistem
Naša vizija je da efikasno i efektivno ostvarujemo svoju ulogu u datom sitemu privređivanja i tako postanemo lider u oblasti pružanja računovodstvenih usluga.
KAKO NAS PRONAĆI?Kruna Sistem
https://krunasistem.rs/wp-content/uploads/2020/10/logokrunacrveni-300x213-1.png
PIŠITE NAM I PREKO Društvenih mreža
Zbog lakše i brže komunikacije i lakšeg prepoznavanja nas kao nekoga ko je lider u svom poslu, olakšali smo Vam pristupo preko društvenih mreža.
O AGENCIJIKruna Sistem
Naša vizija je da efikasno i efektivno ostvarujemo svoju ulogu u datom sitemu privređivanja i tako postanemo lider u oblasti pružanja računovodstvenih usluga.
Kako nas pronaći?Adresa
Adresa
https://krunasistem.rs/wp-content/uploads/2020/10/logokrunacrveni-300x213-1.png
Pišite nam i prekoDruštvenih mreža
Zbog lakše i brže komunikacije i lakšeg prepoznavanja nas kao nekoga ko je lider u svom poslu, olakšali smo Vam pristup preko društvenih mreža.

Copyright by @ 381 Dizajn. Sva prava zadržana.

Copyright by @ 381 Dizajn. Sva prava zadržana.