Pon - Pet09h - 17h
AdresaBraće Radovanović 19, Vračar, Beograd
Društvene mreže

Srbija ove godine isplaćuje 230 mil eur duga uzetog za vreme i u deceniji posle tita

Iz budžeta Srbije jutros je isplaćeno 11,5 mil EUR, a za šest dana biće isplaćeno još čak 69,7 mil EUR, i sve to po osnovu zajmova koje je Jugoslavija uzimala od svetskih kreditora tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, saznaje Blic Biznis.
Reč je o delu kredita koji su Milka Planinc i Veselin Đuranović uzimali u vreme bivše SFRJ od Pariskog kluba i Svetske banke, a čija poslednja rata dospeva 2041. odnosno 2031. godine.
Preciznije, jutros je na naplatu došlo 11,9 mil EUR po osnovu zajma od Svetske banke, odnosno njenog ogranka Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), 9,4 mil EUR po osnovu glavnice i 2,18 miliona po osnovu kamate.
Srbiji 22. septembra na naplatu dolazi dodatnih 69,74 mil EUR po osnovu kredita uzetog pre oko 40 godina od Pariskog kluba poverilaca, 54,1 mil EUR po osnovu glavnice i 15,6 miliona po osnovu kamate.
Srbija je, inače, tokom ove godine, plaćala i kredite koje je uzimala od Kuvajta u periodu od 1984. do 1989. godine, a reč je o tačno 20,2 mil EUR, navodi Blic Biznis.
U Narodnoj banci Srbije su potvrdili te podatke i za Blic Biznis su ranije rekli i da država u ovoj godini mora da otplati nešto više od 202 mil EUR dugova iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka. U centralnoj banci su dodali i da po osnovu starih dugova Srbija redovno otplaćuje i obaveze prema Kuvajtu i Kini.
Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila za ukupno 8,8 mlrd EUR. Od Pariskog kluba je uzeto 3,8 mlrd USD, od Londonskog 2,2 milijarde… Prethodnih godina u proseku je vraćano po oko 250 mil EUR, a ove godine na naplatu dolazi skoro 230 miliona.
Srbija najviše duguje Pariskom klubu, 1,09 mlrd EUR, kod koga se kao republika zejedničke države pre četiri decenije zadužila za ukupno 4 mlrd EUR. Na drugom mestu je Svetska banka (700 mil EUR) odnosno njen ogranak IBRD, koji je u istom periodu odobrio Srbiji 1,8 milijardi, a kredite će još dugo otplaćivati i Kini (15,9 miliona) i Kuvajtu (253,1 milion).
Poslednji dolar Hrvati su Pariskom i Londonskom klubu isplatili pre deset godina. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila poslednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona, godinu dana kasnije.
Poslednju ratu od ukupno 525 mil USD Slovenci su isplatili 1995. godine, potvrdili su za Blic Biznis u slovenačkoj centralnoj banci.

O AGENCIJIKruna Sistem
Naša vizija je da efikasno i efektivno ostvarujemo svoju ulogu u datom sitemu privređivanja i tako postanemo lider u oblasti pružanja računovodstvenih usluga.
KAKO NAS PRONAĆI?Kruna Sistem
https://krunasistem.rs/wp-content/uploads/2020/10/logokrunacrveni-300x213-1.png
PIŠITE NAM I PREKO Društvenih mreža
Zbog lakše i brže komunikacije i lakšeg prepoznavanja nas kao nekoga ko je lider u svom poslu, olakšali smo Vam pristupo preko društvenih mreža.
O AGENCIJIKruna Sistem
Naša vizija je da efikasno i efektivno ostvarujemo svoju ulogu u datom sitemu privređivanja i tako postanemo lider u oblasti pružanja računovodstvenih usluga.
Kako nas pronaći?Adresa
Adresa
https://krunasistem.rs/wp-content/uploads/2020/10/logokrunacrveni-300x213-1.png
Pišite nam i prekoDruštvenih mreža
Zbog lakše i brže komunikacije i lakšeg prepoznavanja nas kao nekoga ko je lider u svom poslu, olakšali smo Vam pristup preko društvenih mreža.

Copyright by @ 381 Dizajn. Sva prava zadržana.

Copyright by @ 381 Dizajn. Sva prava zadržana.