Pon - Pet09h - 17h
AdresaBraće Radovanović 19, Vračar, Beograd
Društvene mreže

Minimalna zarada od 01-01-2020

Zakon o radu propisuje da zaposleni ima pravo na minimalnu zaradu za standardni učinak i vreme provedeno na radu.

Minimalna zarada se utvrđuje na osnovu minimalne cene rada, vremena provedenog na radu i poreza i doprinosa koji se plaćaju iz zarade. Minimalna cena rada se utvrđuje u neto iznosu po radnom času za kalendarsku godinu.

Decembarska zarada

Minimalna neto zarada se računa kao proizvod minimalne cene rada i broja radnih časova. Broj radnih časova se računa tako što se pomnoži broj radnih dana u mesecu sa 8 radnih sati. Decembar ima 22 radna dana što znači da broj radnih časova u decembru iznosi 176.

Kolika će biti minimalna neto zarada za decembar zavisi od toga kada će biti isplaćena.

Ukoliko poslodavac isplati decembarsku zaradu do kraja decembra primeniće tekuću cenu rada od 155,30 dinara, što znači da će obračunati minimalnu neto zaradu u iznosu od 27.332,80 dinara.

Sa druge strane, ukoliko poslodavac namerava da decembarsku zaradu isplati u januaru primeniće novu cenu rada od 172,54 dinara, što znači da će obračunati minimalnu neto zaradu u iznosu od 30.367,04 dinara.

Minimalna neto zarada je obračunska kategorija i ne predstavlja iznos koji će biti isplaćen radniku i to zato što zaposleni koji prima minimalnu zaradu ima pravo na uvećanja utvrđena Zakonom i to po osnovu:

rada na dan praznika koji je neradni dan – najmanje 110% od osnovice

rada noću – najmanje 26% od osnovice

prekovremenog rada – najmanje 26% od osnovice

minulog rada – najmanje 0,4% od osnovice za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu kod poslodavca

toplog obroka

regresa za godišnji odmor.

Shodno tome minimalan iznos za isplatu će biti u iznosu minimalne neto zarade uvećane za topli obrok, regres, minuli rad i još eventualno za ostala uvećanja ukoliko ih ima.

O AGENCIJIKruna Sistem
Naša vizija je da efikasno i efektivno ostvarujemo svoju ulogu u datom sitemu privređivanja i tako postanemo lider u oblasti pružanja računovodstvenih usluga.
KAKO NAS PRONAĆI?Kruna Sistem
https://krunasistem.rs/wp-content/uploads/2020/10/logokrunacrveni-300x213-1.png
PIŠITE NAM I PREKO Društvenih mreža
Zbog lakše i brže komunikacije i lakšeg prepoznavanja nas kao nekoga ko je lider u svom poslu, olakšali smo Vam pristupo preko društvenih mreža.
O AGENCIJIKruna Sistem
Naša vizija je da efikasno i efektivno ostvarujemo svoju ulogu u datom sitemu privređivanja i tako postanemo lider u oblasti pružanja računovodstvenih usluga.
Kako nas pronaći?Adresa
Adresa
https://krunasistem.rs/wp-content/uploads/2020/10/logokrunacrveni-300x213-1.png
Pišite nam i prekoDruštvenih mreža
Zbog lakše i brže komunikacije i lakšeg prepoznavanja nas kao nekoga ko je lider u svom poslu, olakšali smo Vam pristup preko društvenih mreža.

Copyright by @ 381 Dizajn. Sva prava zadržana.

Copyright by @ 381 Dizajn. Sva prava zadržana.